Waarom iedereen een coach nodig heeft.

Ik was een beetje aan het spelen met deze gedachte : hoe maak ik duidelijk welke waarde het voor je heeft om je door mij te laten coachen. Wat zou het voor jou en mij betekenen, wat zou voor jou van toegevoegde waarde zijn. Het is niet zomaar een reclamepraatje dat ik hier wil houden. Ik vind écht dat iedereen beter af is met iemand in de buurt die met jou meekijkt hoe je doet wat je doet om je doel te bereiken. Iemand die onbevooroordeeld is, weet waar jouw triggers zitten, weet wat je kwaliteiten zijn en hoe je die kunt gebruiken. En iemand die je helpt over drempels heen te stappen, want tjonge jonge, wat hebben we veel drempels of blokkades voor onszelf opgeworpen!

Mijn eigen coaches

Ik liet zo een beetje mijn eigen processen voorbij komen en de personen die daarbij van cruciaal belang zijn geweest : familieleden, vrienden, therapeuten, mede-coaches en online trainers.   Iedereen kan een coach zijn en toch hoeft het niet zo te zijn dat iedereen jouw coach kan zijn. Mijn partner bijvoorbeeld kan goed jubelen over groeisprongen die ik maak, maar als procesbegeleider is hij voor anderen perfect, voor mij niet. Daar had ik dus iemand anders voor nodig. En ik had meer mensen nodig, want de een is goed als luisteraar, de ander is goed in aanmoedigen en weer een ander kan kritische vragen stellen.

Je kan niet alles alleen en zelf doen. Soms best jammer!

Ondanks het feit dat ik zelf op verschillende manieren coach, kon ik maar te dele mijn eigen coach zijn. Ik doe graag alles zelf en op mijn eigen manier en heb echt moeten leren om dat los te laten. Het dreef me namelijk in een hoekje waar ik mijn eigen kracht niet meer herkende, ik de lat alleen maar hoger legde, mijn eigen waarde niet meer zag. Ik liep door mijn mist vol blinde vlekken en besloot dat ik een coach nodig had. Gaandeweg dat proces wist ik : samen gaat het beter. Zo goed dat ik mijn coach hou tot ik aan een nieuw proces begin en een nieuwe coach zoek die daar weer goed bij past. Ik wil niet meer zonder!

We zijn het gewoon niet gewend

In de sport is het heel gewoon om een coach te hebben, in de muziek-tv-theater-of toneelwereld ook en waarschijnlijk hebben veel topmanagers of politiek leiders echt coaches of sparringpartners. Wij, “de gewone” mannen en vrouwen, zijn veel minder geneigd om te focussen op gewenste doelen , om “punten aan de horizon” te zetten, om te streven naar het best haalbare in onszelf. En waarom eigenlijk niet? Je bespreekt je problemen of successen met je partner, moeder, vrienden of vriendinnen en hup, door! We nemen denk ik te weinig tijd om ons echt af te vragen welke doelen we eigenlijk nastreven. We leven een beetje op de automatische piloot.

Het beste uit jezelf halen

Heel lang “probeerde” ik het beste uit mezelf te halen. Maar gelukkig was ik niet. Ik wist ook helemaal niet wat het beste in mezelf was en wat ik wilde al helemaal niet. Iemand zei  dat ik “mijn kop boven het maaiveld uit moest steken” en dat iedereen dat toch wilde?!Euuhh, nou nee, dat leek me doodeng en op de bodem lag een hoop ongezien werk. En als iets moet dan wil ik het al helemaal niet! Toch bedank ik deze persoon nu hartelijk, want het heeft me enorm aan het denken gezet. En aan het sputteren : alle weerstanden kwamen boven. Mij haren gingen na 2 jaar nog rechtop staan als ik aan haar en die uitspraak terug dacht!

Wat je meemaakt heb jezelf gecreëerd!

Wij mensen zijn meester-creators ! Herken je dat? Dat nou net dat wat je niet wilt gebeurt ? Of dat je merkt dat als je aan iemand denkt die persoon net belt , of dat je s’ morgens denkt : wat een rotdag en verhip, dat blijkt dan s’ avonds nog uitgekomen ook! We maken onze eigen werkelijkheid vaak op basis van ervaringen uit het verleden en vanuit onze overtuigingen. Daarom is elk verhaal uniek. Daarom ben jij ook uniek. Maar zijn de verhalen die je jezelf vertelt wel waar? En wat is waar?

Hoe doe je het wel goed?

Je doet het altijd goed, laat ik dat in de eerste plaats zeggen. Niets in het leven is verkeerd. Dat is ook een door mensen en cultureel bepaald verhaal. Je doet het altijd goed, maar er is ook altijd beter! Dus, ga eens bedenken : waar wil je in uitblinken, wat wil je bereiken. Heb je een droom? Ga er dan voor! Alles is mogelijk, echt alles. En jouw weerstanden hierbij zijn de boodschappen die je jezelf geeft en hebt gegeven dat het tijd is om het anders te gaan zien en doen.
Hier kan een coach je helpen. Een coach die fungeert als tolk, een neutrale helper die jouw doelen in het vizier houdt en samen met jou streeft naar jouw doelen. En weet je niet wat je doelen zijn? Ga dan eens op je emoties af: waar word je blij van. Écht blij, wat vind je gaaf, wat zou je echt nog een keer willen doen, waar wil je over 5 jaar staan en volgende week?

Zoek je coach, zoek goed en kies de beste!      

Ik gun het iedereen op de wereld om het beste uit zichzelf te halen, zijn of haar droom te leven, te stralen en te gáán! Kijk rond, wie kan je helpen? Of kom langs bij De Jade Keizer. Juist doordat ik weet waar je doorheen kúnt gaan als mens , ben ik mega gedreven iedereen op zijn eigen pad te zetten en aan te moedigen om door te gaan!

Investeer in jezelf

Is het duur om je te laten coachen? Ik denk het niet. Ik denk in de vorm van investeren in jezelf. Heb je een goed coach gevonden, iemand die je echt helpt je doelen te bereiken, dan verdient het zich vanzelf terug en ben jij zoveel stappen verder. Doe je er niets mee, ga je het proces niet aan en blijf je hangen? Ja dan is het duur. Maar wie wil er nou echt blijven hangen in het oude? Wie wil er nou niet stralen op zijn eigen podium?

Mag ik jouw coach zijn?

Heb je een doel? Wil je weten waar je goed in bent? Wil je verder komen? Wil je je “leeuwen en beren” dresseren? Wil je een leven met meer (alle?)geluk, vrijheid, liefde, gezondheid, ideaal gewicht, voeding of wat dan ook? Of alles? Plan een gesprek ( €30,-) en dan kijken we samen of we een match hebben, hoe we er een goed plan van maken en samen gaan werken voor jouw doel.

Katja van Stuijvenberg

Deel dit berichtShare on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin