Soep voor zieken

Zoals de mensen die mij kennen inmiddels weten: ik promoot het eten van soep. Soep als verbinder, heelmeester, krachtvoedsel en spijsverteringshulp. Soep is goed in elk seizoen en kan een waardevolle aanvulling zijn op de rest van de maaltijden die je eet. Soep is meestal gemaakt van langer gekookte groenten en heeft daarom qua vitamines niet heel veel in zich. Wél bevat het alle energieën van de ingrediënten die je toevoegt en het is lekker warm en sappig, daar houdt je maag weer erg van.

Ziek en snotterig
Heel veel mensen in mijn omgeving zijn erg verkouden of zelfs ziek: Kou en wind heeft kans gezien om je lichaam binnen te dringen, of je weerstand was laag en dus vatbaar voor virussen en bacteriën. Bij ziekte heeft je lichaam het extra zwaar om alle virussen of zelfs bacteriën te bestrijden, om snot af te voeren, je longen te ondersteunen of je maag-darmstelsel te herstellen. Daarnaast hebben we allemaal onze eigen zwaktes die in periodes van verminderde weerstand extra op kunnen spelen. De een gaat hoesten, de ander krijgt diarree of is misselijk.Ook als je ziek bent moet je eten, al moet de een daar niet aan denken en heeft de ander juist extra behoefte aan zout, zoet, vet of zuur (mandarijntjes of sinaasappelsap).

Energie toevoegen
Het voordeel van soep is, is dat het over het algemeen licht verteerbaar is, omdat het lekker gaar gekookt is. Je lichaam hoeft dan niet zo hard te werken om naast het herstellen van de onbalans ook nog veel energie te steken in de spijsvertering. Soep kan goed voeden en je kunt er precies die ingrediënten aan toe voegen waar je lichaam om vraagt.
In de 5 elementen voedingsleer maken we gebruik van de energie van het voedsel. Niet alleen de smaken, maar ook de thermische kwaliteit speelt een rol. Soep met kruiden of specerijen als b.v.(cayenne-)peper,gember, kurkuma, en knoflook kan verwarmend en zelfs verhittend werken en is lekker om even goed te zweten. Wel opletten dat je daarna niet te snel afkoelt en de kou dus weer binnenlaat. Heb je het toch al heel erg heet en vraagt je lichaam om afkoeling, neem dan mildere soepen zoals bijvoorbeeld een groentensoepje met wat tomaten. Tomaten werken verkoelend en de zure smaak doet je lever goed, net als een kippensoep ook zuur van kwaliteit is maar weer verwarmend werkt. Er zijn op internet voorbeelden te vinden van de voedingsmiddelen en hun thermische kwaliteiten, maar luister vooral naar je lichaam en neem bij voorkeur voedingsmiddelen en groenten die passen bij het seizoen.

Herstellen gaat via de maag
Bij onbalans in het lichaam is het zaak om met name te werken aan het herstellen van de balans in je spijsverteringsstelsel en die begint in de maag. De maag houdt van warme en sappige voeding. Alles wat kraakt is als het ware een extra uitdaging. De milt kun je zien als het vuurtje onder de pan(maag) en dooft of gaat pruttelen en heeft het extra zwaar bij koude of sterk verkoelende voeding. Ook daarom is het weer handig om bij ziekte of onbalans voeding tot je te nemen die het niet erger maakt dan het is, en je spijsvertering rustig houdt en weer in balans brengt.

Aan de soep dus!Twee receptjes om direct te maken:

Soep bij verkoudheid (of een wind-koude invasie):
Neem een heldere (groenten)bouillon, witte kool, fijngesneden wortel, gesnipperde of geraspte gember, lente-ui en/of prei en knoflook. Laat daarnaast vlees, brood, zuivel en suiker zoveel mogelijk staan.

Soep bij ernstige zwakte of spijsverteringsproblemen:
Congee of rijstsoep wordt over het algemeen op basis van rijst gemaakt maar kan ook van alle andere granen gekookt worden. Het is heel gemakkelijk verteerbaar, versterkt Qi en bloed en koelt en bevochtigd de maag.
Het is enorm gemakkelijk te maken: was de (volkorenrijst)en breng in water aan de kook. Laat het vervolgens 2 tot 6 uur koken. Vervolgens eet je het met of zonder smaakmakers. Wat miso toevoegen, sojasaus of kip, paddenstoelen of zachtgekookte groenten geeft het net weer wat meer.

Andere goede recepten voor deze periode zijn bijvoorbeeld: erwtensoep (bij ziekte bij voorkeur zonder vlees), misosoep met sobanoodles. Als het herstel intreed kun je een goede kippenbouillon of soep maken. Dit bouwt je bloed en Qi (energie) weer op en verdrijft de kou uit je lichaam.

Tips bij ziekte en verkoudheid:
* Belast je lichaam niet teveel met medicatie!
* Gun jezelf rust en tijd om uit te zieken. Een verkoudheid is ook een prima manier om opgeslagen afvalstoffen te verwijderen. Ziek zijn is een signaal van je lichaam dat je over je grenzen heen gegaan bent en je afweer het niet meer tegen kon houden.
* Maak gebruik van natuurlijke antibiotica: kruiden en voedingsmiddelen die je spijsvertering ondersteunen en je je afweersysteem versterken. Voorbeelden hiervan zijn kurkuma, kaneel, gember, knoflook, miso, zuurkool(rauw) en rauwe honing.
* Drink gekookt water. Teveel thee kan een afkoelende en/of uitdrogende werking hebben.
* Doe een sjaal om en bescherm je nek zo tegen binnendringende wind en kou.
* Lach. Lachen is gezond. Zet eens een leuke film op.

Ik wens je een spoedig herstel!
Katja

 

Katja van Stuijvenberg is onder andere voedingsconsulent in de 5 elementenvoeding en bedenker van het soepconsult en de soepcolleges. Lees hierover meer op de website: wwwdejadekeizer.nl

Deel dit berichtShare on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin