5 elementenvoeding

5 elementenvoeding

Vijf elementen voeding of voeding volgens de Chinese geneeskunde en ook de traditionele Westerse Geneeskunde gaat uit van de helende, energetische werking van voeding. De balans tussen Yin en Yang -de tegengestelde maar ook aanvullende krachten die in alles aanwezig zijn, dus ook in onszelf en in onze voeding- en de een onderverdeling daarvan in de 5 elementen die allemaal corresponderen met een seizoen, een klimaat, kleuren, smaken,een emotie,een zintuig en lichaamsdeel bij een orgaansysteem (er zijn telkens 2 organen; en yin- en een yangorgaan die samenwerken zoals bijvoorbeeld Maag-Milt. Het gaat hier om het grotere geheel, dus niet het orgaan zelf, maar meer zijn gehele werkingsgebied). Zie het voorbeeld hieronder:
HoutVuurAardeMetaalWater
Yin Orgaan (Zang)LeverHartMiltLongenNieren
Yang Orgaan (Fu)GalblaasDunne DarmMaagDikke DarmBlaas
SeizoenLenteZomerNazomerHerfstWinter
KlimaarWindHitteDampDroogteKoude
ZintuigenOgenTongMondNeusOren
WeefselPezenBloedvatenSpierenHuidBotten
SmaakZuurBitterZoetScherpZout
EmotieKwaadheidVreugdeZorgenVerdrietAngst

Onbalans

Wanneer er klachten ontstaan in het fysieke lichaam of op emotioneel vlak is individueel verschillend. Iedereen heeft zijn eigen unieke manier van reageren op verschillende situaties en het zichtbaar maken van hoe hij/ zij daar mee omgaat. Het lichaam is als het ware de spiegel van hoe je in het leven staat. Ook de werking van ons spijsverteringstelsel is uniek. Daarom is het in de 5 elementen voedingsleer van groot belang om naar het hele plaatje te kijken: welke klachten heb je (niet), hoe sta je in het leven, hoe is de beleving, maar ook welke fysieke signalen zijn er: hoe ziet de tong er uit, de gelaatskleur, zijn er ervaringen van hitte of juist kou?

Het is altijd een flinke puzzel om uit te zoeken waar de verstoring in de balans ontstaan is en wat de gevolgen daarvan zijn. De orgaanstelsels werken onderling samen en controleren elkaar. Bij een langdurige storing zijn dus ook vaak klachten te melden op een ander gebied en die kunnen volledig anders van aard zijn.

Voeding inzetten als medicijn:

Hippocrates, de grondlegger van de Westerse geneeskunde zei al: “Laat uw voeding uw medicijn zijn, en uw medicijn uw voeding “. In de Chinese geneeskunde is deze traditie wel doorgezet, wijzelf zijn dit idee aardig kwijtgeraakt met onze voorbewerkte en “gemaksvoeding”, groenten die het hele jaar verkrijgbaar zijn, goedkoop verbouwd zijn en vruchten uit tropische streken die eigenlijk voor ons veel te “koud” zijn.

Zoals in bovenstaand schema te zien is heeft elke vorm van voedsel een bepaalde (overheersende) kwaliteit in de vorm van smaak, en werkt daarmee met name in op dat specifieke orgaanstelsel dat daarmee verbonden is. Daarnaast heeft voeding ook een thermische waarde (heet, warm, neutraal, verfrissend, koud), kan het slijm-of dampvormend zijn, of juist afvoerend, stimulerend enz.
Met al deze informatie en gegevens werk ik in een voedingsconsult.

In de praktijk

Heb je last van gezondheids-of spijsverteringsklachten, zoals bijvoorbeeld aangegeven in het lijstje hieronder, dan ben je welkom voor een voedingsconsult. Maar ook als je geen klachten hebt en wilt weten hoe je jezelf het best voedt, op jouw lichaam en leefomstandigheden aangepast (bijvoorbeeld als je in ploegendiensten werkt) kunnen we kijken of we een manier kunnen werken om de dagelijkse voeding zo soepel mogelijk te laten verlopen.

Eten volgens de vijf elementenleer is nadrukkelijk geen dieet en er komt zeker geen ingewikkelde manier van koken aan te pas. Het is dus goed te gebruiken in elk gezin.

Klachtenlijst:

Wanneer je last hebt van een of meer van de volgende klachten zou je een voedingsconsult kunnen overwegen:

 • Energiegebrek, vermoeidheid, Burn-outklachten
 • Spijsverteringsstoornissen
 • Kouwelijkheid
 • Hitteklachten (ook overgang gerelateerde hitteklachten)
 • Regelmatige verkoudheden / slechte afweer
 • Slaapstoornissen
 • Over- en ondergewicht
 • Allergieën, intoleranties
 • Overgangsklachten
 • Herstel bij/ na ziekte
 • Problemen rondom menstruatie en andere hormonale klachten.

Consulten:

Zoals gezegd is een 1e consult altijd gericht op het zo zorgvuldig mogelijk in kaart brengen van de aard van je problemen, vragen of wensen. Ik geef je direct eerste tips mee en vervolgens stuur je me een weekdagboekje van wat je eet en drinkt, wanneer en welke medicatie je eventueel slikt (dit krijg je per mail na het 1e consult). De uitwerking hiervan en van de anamnese gebruiken we in het 2e consult: je krijgt uitgebreide voedingsadviezen op maat en een aantal kookadviezen/ recepten waar je mee aan de slag gaat. In het 3e consult bespreken we hoe het gegaan is, wat je ervaringen zijn en kijken we of er een aanpassing nodig is.

Vervolgmogelijkheden:

Na de eerste consulten is het altijd mogelijk om incidenteel langs te komen voor afstemming en of vragen. Ook bied ik de mogelijkheid om tijdens een zgn. soepconsult of een workshop meer te weten te komen over koken, kooktechnieken en leefstijltips. Zie daarvoor de agenda.

Kies:

Terug naar de homepage
Stel een vraag
Maak een afspraak

Deel dit berichtShare on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Geen categorie